Prioritu císlo jedna – clenstvo v Európskej únii – sa Slovensku s velkou pravdepodobnostou podarí dosiahnut. Dnes už o tom málokto pochybuje. Aj 99 percent slovenských podnikatelov je „europozitívnych“ a ocakáva, že vstup Slovenska medzi európsku pätnástku prinesie pre ich cinnost samé plusy. Vyplýva to z prieskumu Združenia európskych obchodných a priemyselných komôr, ktorý sa na konci minulého roka uskutocnil v desiatich kandidátskych krajinách. Otázkou však zostáva, co bude po dni „D“?
Momentálne totiž iba sedem percent podnikatelských subjektov zapracúva do vnútorného chodu firiem európske normy a príslušné normy jednotlivých generálnych riaditelstiev Európskej komisie a len 13 percent ovláda normy EÚ, ktoré upravujú chod vnútorného trhu. To je zhruba rok pred ocakávaným dnom „D“ varujúca správa, najmä ked slovenské firmy konkrétne kroky v príprave na európsku legislatívu robia stále len pozvolným tempom.
Aj lokálne firmy
Na vstup je nesporne najlepšie pripravený bankový sektor, kedže väcšina bánk má už dlhší cas zahranicného majitela. To isté možno povedat aj o velkých firmách. Malý a stredný sektor je zatial pripravený najmenej.
„V Rakúsku prvé tri mesiace po vstupe do únie boli stovky lokálnych firiem obvinené z nedodržiavania noriem. Dostávali pokuty a mnohé padli. Odstranovanie nedostatkov stálo podnikatelov niekolkonásobne viac, ako keby sa boli dopredu pripravili,“ upozornuje predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Peter Mihók na nepríjemné skúsenosti „starších“ susedov. Mnohí sa ešte pamätajú, aký rozruch nastal po otvorení rakúskeho trhu. Neboli to len protesty polnohospodárov proti dovozu lacnejších potravín zo zahranicia. Vela firiem muselo zastavit cast svojej výroby a postupne nakúpit modernejšie technológie.
Navyše, problematické neboli len nové smernice. Konkurencia nikdy nespí – nedriemala ani tá domáca lokálna. Využívala neznalost predpisov a z toho vyplývajúce nedodržiavanie európskych smerníc a upevnovala si postavenie v regióne.
„Je dôležité, aby si aj malí podnikatelia uvedomili, že konkurent, ktorý bude šikovnejší a pripraví sa na nové podmienky skôr, ich môže vytlacit z trhu,“ pripomína P. Mihók, podla ktorého sa naši malí a strední podnikatelia mylne domnievajú, že európska legislatíva sa ich bude týkat len minimálne. Je to hlboké nedorozumenie, konštatuje podla vzoru euroskeptika Václava Klausa.
Iné pravidlá
Po vstupe budú musiet všetci rešpektovat iné pravidlá hry, iné normy a iné predpisy, než platia dnes.
„Chceme im pomôct zorientovat sa v množstve nových smerníc, preto sme pripravili program, ktorý sme výstižne nazvali európskou rekvalifikáciou slovenského podnikatela,“ uvádza P. Mihók. Co si pod tým treba predstavit?
Komora v súcinnosti s Úradom vlády SR prichystala projekt Eurokluby SOPK, prostredníctvom ktorého chce pripravit podnikatelov na pôsobenie v rámci spolocného trhu. Séria seminárov sa postupne bude venovat témam vyplývajúcim z prístupového procesu do únie podla jednotlivých kapitol tak, aby ich stihli prebrat do apríla budúceho roka. Pôjde o velmi kvalifikovaný výklad. Napríklad tému Slobodný pohyb tovaru pripravili v spolupráci s Úradom pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR a zahranicnými expertmi.
„Dvakrát mesacne sa v jednotlivých regiónoch uskutocnia workshopy o nových predpisoch, ktoré bude musiet slovenský podnikatel od 1. mája 2004 rešpektovat,“ vysvetluje predseda SOPK. Ku každej téme bude pripravená aj približne 40-stranová publikácia Naša Európa, obsahujúca základné informácie o preberanej kapitole, vrátane casového harmonogramu opatrení, ktoré Slovenská republika prijala v príslušnej oblasti.
Tí, ktorí absolvujú celú sériu seminárov (14 tém), získajú navyše jednu konzultáciu o možnostiach rozvoja ich podnikania s podporou EÚ a v prípade záujmu majú zabezpecenú aj úcast na seminároch TAIEX Brusel (Úrad pre výmenu informácií o technickej pomoci Európskej komisie), ktoré tematicky zahrnajú celé acquis communautaire.
V pozmenenej forme budú semináre pokracovat aj neskôr, kedže je velmi pravdepodobné, že vstup do EÚ vyvolá v podnikatelskej sfére celý rad problémov. Spomenutí Rakúšania ucili ešte aj pekárov piect po európsky, a predsa im situácia v prvých týždnoch po dni „D“ poriadne zamotala hlavy.