Minister pôdohospodárstva SR Zsolt Simon začína reagovať na upozornenia domácich producentov potravín, že prirýchle zdražovanie mliečnych výrobkov a mäsa, na úroveň bohatších krajín Európskej únie, môže zabrzdiť iba zníženie 19-% DPH. Minister Simon si už dal vypracovať analýzu a na základe jej výsledkov pravdepodobne predstúpi pred vládnu koalíciu s návrhom na zníženie DPH pre základné potraviny.
„Čiastočne som informoval aj ministra financií, ale bude to rozhodnutie koalície, či takéto kroky vykoná. Je treba vidieť, že ten trh je skutočne otvorený a bude sa vyrovnávať,“ uviedol pre TASR Simon. Ministerstvo financií (MF) SR však nie je ochotné meniť základne parametre nedávno presadenej daňovej reformy, keď sa okrem DPH zjednotila aj daň z príjmu, a to na rovnakú 19-% úroveň. „Neuvažujeme o znížení DPH, lebo by to bolo proti filozofii daňovej reformy,“ hovorí vedúci tlačového oddelenia MF Mikuláš Gera.
Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Ivan Oravec uviedol, že navýšenie DPH u potravín na 19 % bolo príliš veľkým skokom. Táto daň by v záujme nižších spotrebiteľských cien potravín mala podľa neho predstavovať len 10 %, keď aj v susednej Českej republike je iba 5-%.
Ako prvé zdražie na Slovensku dramaticky o 25 až 30 % maslo, nakoľko domáci mliekari ho začali vyvážať za vyššie ceny do zahraničia a teraz si túto cenu vedia presadiť aj u domácich obchodných reťazcov. Rovnako vyššie ceny na trhoch v zahraničí pritom môžu slovenskí potravinári využiť aj pri smotane či bravčoviny a hovädziny.
Cena jatočných ošípaných sa už tiež v posledných týždňoch zvýšila na domácom trhu až o zhruba 48 až 50 Sk/kg. Aj v tomto prípade však podľa predsedu Zväzu chovateľov ošípaných SR Andreja Imricha zvýšeniu cien predchádzali vývozy do zahraničia. Bravčovina priamo v predajniach však zatiaľ zdražela len o asi 10 %, a tak podľa Imricha obchodné reťazce ešte asi využívajú staršie zásoby, alebo zredukovali svoje ziskové marže.
K vývozom do zahraničia sú ale potravinári podľa Oravca aj Imricha prinútení len z toho dôvodu, že slovenské obchodné reťazce hlavne pri potravinách živočíšneho pôvodu tlačili ceny dlhšie obdobie pod úrovne výrobných nákladov. Mliekarne tak vlaňajšok ukončili s celkovou stratou v objeme 700 miliónov Sk a chovatelia ošípaných pre nerentabilnosť umŕtvili aj významnú časť svojich chovov.
Aj minister Simon informuje, že terajšie zdražovanie potravín vyplýva len z trhového správania celého sektora výroby potravín a nekritizuje ho. „Našich potravinárov a farmárov viem v plnej miere pochopiť, pretože v predchádzajúcom období boli finančne úplne podhodnotení a momentálne už nedokážu ďalej niesť tie straty, ktoré získavajú tým, že predávajú za nižšie ceny na domácom trhu,“ dodáva Simon.
Obchodníci ale upozorňujú, že napriek nastúpenému trendu vyrovnávania cien potravín so zahraničím si musia potravinári uvedomiť aj finančné možnosti obyvateľstva, a ak sa ceny preženú, poklesne aj dopyt. Podľa potravinárov má byť riešením práve nižšia DPH.
Potravinári a poľnohospodári navyše zdôrazňujú, že zatiaľ čo oni sú už dlhšie prinútení vyrábať aj pod výrobné náklady, obchodníci si doteraz svoje obchodné marže udržiavali.