Cena živých ošípaných naďalej klesá a chovatelia očakávajú, že tento rok skončia so súhrnnou stratou vyše troch štvrtín miliardy korún. Je to dôsledok výrazného prebytku ošípaných v Európskej únii, ktorý tam už niekoľko mesiacov tlačí ceny bravčového mäsa smerom nadol. V Nemecku sa aktuálne pohybuje cena kilogramu bravčového mäsa v prepočte na živú hmotnosť na úrovni 43,20 Sk, vo Francúzsku je to 41,50 Sk, v Belgicku a Dánsku 40,50 Sk a v Holandsku dokonca len 36,50 Sk. Pred štyrmi-piatimi týždňami zasiahla táto cenová vlna aj Českú republiku, odkiaľ k nám prúdi väčšina importu bravčového mäsa. Jeho dovoz totiž vzrástol aj u našich západných susedov a cena bravčového sa tam v súčasnosti pohybuje na úrovni 41,80 Sk za kilogram. Odbytové družstvo Agropork, ktoré zásobuje bravčovinou asi štvrtinu českého trhu, predáva od začiatku novembra tohto roku ošípané za 33 Kč/kg, čo je oproti koncu októbra o ďalších päť percent menej.
Hranica rentability je podľa podpredsedu Agroporku a chovateľa prasiat Jaroslava Míla na úrovni 35 Kč/kg. Väčší producent ošípaných pri terajšej cene stratí okolo 100-tis. Kč týždenne. J. Míl predpokladá, že celý český sektor výroby prasiat skončí v tomto roku v strate okolo pol miliardy českých korún. Nevylúčil, že niektorí poľnohospodári po týchto skúsenostiach s chovom ošípaných úplne skončia. Uviedol tiež, že na trhu je nadbytok ošípaných, ktorý zrejme potrvá ešte ďalšie štyri mesiace. Štafetový kolík vlny znižovania teraz podali českí chovatelia slovenským.
Miliardová sekera
Od začiatku roka do 18. novembra sa na Slovensko doviezlo 28 022 ošípaných v hodnote 170,4 mil. Sk, z čoho z ČR sa importovalo 22 360 ošípaných za 132,1 mil. Sk. Dovoz bravčového mäsa od začiatku tohto roku dosiahol 12 600 ton a hodnota 969 mil. Sk. Doterajší import ošípaných a bravčového mäsa je v prepočte na mäso približne o 634 ton vyšší ako za celý minulý rok. Export bravčového mäsa od začiatku roka dosiahol iba 210 ton, čo je o 547 ton menej ako za porovnateľné obdobie minulého roka. Hodnota exportu – 20,8 mil. Sk – je len slabou náplasťou na takmer miliardové záporné saldo zahraničného obchodu s bravčovým mäsom.
Pre slovenských chovateľov ošípaných je situácia o to horšia, že po dlhšom období zníženej sebestačnosti Slovenska sa v produkcii bravčového mäsa v živej váhe ako-tak stabilizovala situácia. Keď konečne v tomto roku vykázali zvýšenie stavu ošípaných na projektovanú úroveň sebestačnosti krajiny, nohy im začal podrážať prepad cien bravčového mäsa na európskom trhu. Ako uviedol predseda Zväzu chovateľov ošípaných na Slovensku Otto Bíro, stavy ošípaných sa v tomto roku zvýšili na 1,635 milióna kusov, čiže medziročne chováme o 75-tisíc ošípaných viac. Medzi nimi je asi 136-tisíc prasníc. Ich počet sa zvýšil približne o 5-tisíc kusov a v porovnaní s vlaňajškom sa im narodilo o 84-tisíc ciciakov viac. Ukazovatele úžitkovosti sa zlepšili, a dosiahol sa tak predpoklad pre sebestačnosť na domácom trhu. „Žiaľ, zatiaľ sa to nepremietlo do zníženia dovozov, ktoré sú stále na úrovni minulých rokov. Keďže v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi nedošlo k výraznému nárastu dovozov, sme bezmocní, pokiaľ ide o argumenty na zavedenie nejakých ochranárskych opatrení,“ konštatuje O. Bíro.
Čo možno v danej situácii vôbec urobiť? Podľa O. Bíra po analýze súčasných stavov ošípaných a ponuky na trhu nebude v súčasnom období iné východisko, len dohodnúť sa s odberateľmi na kompromisnom riešení a zbaviť sa prerastených, ťažkých ošípaných. Keď sa to ne-urobí, chovateľom hrozí, že prebytok sa presunie na začiatok budúceho roka. „Podľa našich prepočtov v súčasnosti predstavuje prebytok minimálne 10-tisíc ton a dovoz lacných ošípaných môže tento stav len zhoršiť,“ zdôrazňuje. Situácia je pre chovateľov o to vážnejšia, že od 1. januára 2003 sa už nebude uplatňovať systém minimálnej ceny ani kvotácia. Budú platné len zmluvné ceny. Vychádzajúc zo súčasných stavov, ponuka v prvom polroku 2003 bude veľmi veľká a presun ošípaných na budúci rok môže vyvolať dlhotrvajúcu odbytovú krízu.
Zlepšiť priemerné ukazovatele
Možností, ako obstáť v produkcii bravčového mäsa po vstupe do EÚ, nie je veľa. Podľa všetkého sa aj na Slovensku onedlho uvoľnia pravidlá na trhu s bravčovým mäsom. Treba však zabrániť živelnosti, na ktorú by doplatili všetci. Sami chovatelia musia vstúpiť do informačného systému, ku ktorému nabáda i súčasná situácia a predpoklady na nasledujúce obdobie. „Nevyhneme sa určitej samoregulácii trhu. Naša organizácia už pracuje na vytvorení takého informačného systému, v ktorom by bola evidovaná ponuka aj dopyt. Tento systém môže byť základom cenovej burzy, ktorá by z dlhodobého hľadiska mala vyriešiť alebo aspoň zmierniť živelnosť trhu. Určitým riešením sú aj odbytové združenia, ktoré však nemôžu pracovať izolovane,“ pripomína O. Bíro.
To, či budú slovenskí chovatelia ošípaných schopní po vstupe na európsky trh konkurovať aj v dosahovaní úžitkovosti, považuje O. Bíro za základnú otázku, ktorá bude rozhodovať o ich bytí alebo nebytí. Zatiaľ zaostávajú v priemerných ukazovateľoch, ale ak budú mať adekvátne chovateľské prostredie, nemusia sa konkurencie obávať.